Com començar a utilitzar Scratch

Per començar a utilitzar l’Scratch, cal saber que hi ha dues versions que conviuen: la 1.4 i la 2.0. La primera es pot descarregar des de la pàgina web oficial, mentre que per utilitzar la segona, que conté millores, cal crear-se un compte i no cal cap descàrrega prèvia. En aquesta segona versió, els membres de la comunitat poden emmagatzemar i visualitzar les pròpies creacions, així com accedir als projectes dels altres usuaris, podent deixar-hi comentaris, marcar-los com a “preferit” o “m’agrada”, denunciar el contingut d’aquests com a “inapropiat” o compartir-los a altres llocs web. Una de les novetats d’aquesta segona versió és poder modificar un projecte ja existent fent clic a la pestanya “reinventar”. Totes les noves versions d’un projecte queden enregistrades de forma que els altres usuaris poden saber de quin model parteix. Utilitzar aquest recurs permet no haver de començar des de zero un projecte quan s’està començant a utilitzar l’Scratch. També es pot portar el compte de les visites que ha rebut la creació. Malgrat tot, ambdues versions són totalment compatibles, per la qual cosa es poden realitzar projectes des de qualsevol d’elles.

Finestra Scratch

Així doncs, el programa permet crear i utilitzar un escenari amb diferents fons, objectes i personatges i atorgar-los moviments, sons i accions. Per fer-ho, hi ha blocs autoencaixables, els quals es poden programar amb el ratolí, arrossegant-los i col·locant-los en l’àrea de programes. Aquests blocs estan caracteritzats per colors d’acord amb la seva funcionalitat.

Les àrees del programa són: Àrea d’objectes, animacions/actors (Sprites en anglès) o escenaris (Stage); Àrea de disseny i execució; Àrea de programes, vestits i sons. Tots comparteixen la mateixa àrea; Magatzem de blocs d’instruccions (Moviment, Aspecte, Sons, Llapis, Control, Sensors, Operadors, Dades i Més blocs); i Barra de menús i eines.

Cal remarcar que no cal utilitzar, obligatòriament, les imatges ni els sons predeterminats que ofereix el programa perquè el mateix Scratch permet incorporar-ne d’externs. Aquestes imatges o sons que afegim als nostres projectes han de ser lliures de drets d’autor o se n’ha de tenir el permís per a poder fer-los servir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s